2 gyertyás.jpg

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből

,,Vigasztaljátok meg népemet, vigasztaljátok meg''
- ezt mondja Istenetek.
,,Szóljatok Jeruzsálem szívéhez
és kiáltsátok oda neki:
Véget ért szolgaságának ideje,
bocsánatot nyert gonoszsága,
hiszen kétszeresen sújtotta az Úr keze
minden bűnéért.''


Egy hang kiált:
,,Készítsetek utat az Úrnak a pusztában,
egyengessétek Istenünk ösvényét a sivatagon át.
Minden völgy emelkedjék föl,
minden hegy és halom süllyedjen alá.
Ami egyenetlen, váljék egyenessé,
és sima úttá, ami göröngyös.
Akkor megnyilvánul az Úr dicsősége,
és meglátják azt mindenek.
Igen, az Úr szája mondta ezt így.''
Menj föl egy magas hegyre,
te, ki jó hírt viszel Sionnak,
emeld föl erősen hangodat,
te, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek.
Emeld föl hangodat! Ne félj!
Hirdesd Júda városainak:
,,Íme, a ti Istenetek!
Isten, az Úr, íme, eljön hatalommal,
karjával mindent uralma alá vet.
Vele van gyôzelmének jutalma,
és színe elôtt a bőséges zsákmány.
Úgy legelteti nyáját, mint a pásztor.

Karjaiba veszi bárányait,
ölében hordozza ôket,
az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti.''
 Iz 40, 1-5. 9-11

 

* A babiloni fogságban a próféta azt a feladatot kapja, hogy vigasztalja  népét, mert Isten velük van és kiengesztelődik. Bűneik miatt el kell viselniök a büntetést, de azért Isten hűséges marad a szövetséghez. A próféta elôre látja, hogy Isten visszavezeti népét hazájába a pusztaságon keresztül, ezért kiált, hogy az utakat tegyék simává. Isten mind a  büntetéssel, mind az irgalommal kimutatja hatalmát, s egyúttal az az embert is alakítja.

 SZENTLECKE Szent Péter apostol második leveléből

 Szeretteim! Főképp egy dolog ne kerülje el figyelmeteket: az, hogy egy nap az Úr előtt annyi, mint ezer év, ezer év pedig annyi, mint egy nap. Az Úr nem késik ígéretével, mint ahogy némelyek késedelmesnek tartják, hanem türelemmel viseltetik irántatok, mert nem akarja, hogy valaki is elvesszen, hanem azt, hogy mindenki bűnbánatot tartson. Mint a tolvaj, úgy jön el az Úr napja. Ezen a napon az egek nagy robajjal elpusztulnak, az elemek a tűz hevétől felbomlanak, a föld és ami rajta van, elenyészik.

Mivel így minden elpusztul, minden tekintetben szentül és vallásosan kell élnetek. Hiszen várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor is az egek lángba borulnak és felbomlanak, az elemek a tűz hevétől megolvadnak. Mi az ő ígérete alapján új eget és új földet várunk, az igazságosság hazáját.
Szeretteim, minthogy ezt várjuk, azon legyetek, hogy békességben, tisztán és feddhetetlenül találjon benneteket.
  2 Pét 3, 8--14

Az első keresztények várták Krisztus második eljövetelét, hogy még az a nemzedék lássa hatalmát, amely megtagadta őt. De Isten terve más volt. Azt akarta, hogy az evangélium legyen igazi történelemformáló erő Ô az örökkévalóság szempontjából vezeti életünket: Nála egy nap annyi, mint ezer esztendô. Ha idôt enged, azt akarja, hogy használjuk fel tökéletesedésre. Ha ez a világ elmúlik, új hazába lépünk át, amely az igazságosság otthona. Ezért kell az evangélium szerint élnünk.

 EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből

Jézus Krisztus, az Isten Fia evangéliumának kezdete.
Izajás próféta megírta: Íme, elküldöm követemet színed elôtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit.
János ezért a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. Kivonult hozzá Júdea egész vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Megvallották bűneiket, ő pedig megkeresztelte őket a Jordán folyóban.
János teveszőrbôl készült ruhát viselt, csípôjét bőröv vette körül; sáskát és vadmézet evett. Ezt hirdette: ,,Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!''
  Mk 1, 1-8

 * Márk azzal vezeti be a könyvét, hogy Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról közli az örömhírt. Az ő megjelenése a megváltás kezdete volt, amit az Ószövetségben a fogságból való szabadulás jelképezett. Jézus Krisztusban Isten személyesen jön hozzánk. Ezért Keresztelő János joggal követeli a bűnbánatot mint előkészületet. János maga is kifejezte hódolatát az e jövendő Megváltó elôtt. Minket is segít a karácsony megünneplésében, ha arra gondolunk, hogy Krisztusban Istennel találkozunk.

 

Ezen a héten a  Kegyelmi Úrjövetre gondolunk.
Ez a hét a hívő lélek várakozása Krisztus folytonos (lelki) eljövetelére a Karácsonyban.

Elutasítjuk bűnös múltunkat, állandó fohászkodással Isten irgalmáért:

"Mutasd meg nekünk, Urunk, irgalmasságodat!" (Zsolt 84,8).

 

Szerző: Baráthnő  2011.11.30. 13:06 Szólj hozzá!

Címkék: szent advent péter adventi koszorú advent második vasárnapja izajás olvasmányok adventi naptár szent márk bibliai idézet szentlecke

A bejegyzés trackback címe:

https://barathno.blog.hu/api/trackback/id/tr263425755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.