-évközi idő-                       Legyetek hát okosak és éberek, és imádkozzatok! (1 Pét 4, 7b )

 

NAPI EVANGÉLIUM

Nemsokára Jézus és tanítványai átjutottak a tengeren túlra a gerázaiak földjére.
Amint kilépett a bárkából, mindjárt elébe ment egy ember a sírok közül, aki a tisztátalan lélek hatalmában volt és sírboltokban lakott. Már láncokkal sem tudták megkötözni. Sokszor béklyóba és láncra verték, de elszakította a láncokat, összetörte a bilincseket, és senki sem tudta őt megfékezni. Éjjel-nappal mindig a sírboltokban és a hegyekben tanyázott, kiáltozott és kövekkel roncsolta magát. Amikor messziről meglátta Jézust, odafutott, leborult Előtte, és nagy hangon kiáltotta:
„Mi közöm Hozzád, Jézus, a Magasságbeli Isten Fia? Az Istenre kényszerítlek, ne gyötörj engem!”
Ő ugyanis azt mondta neki:
„Tisztátalan lélek, menj ki az emberből!”
Ekkor megkérdezte tőle:
„Mi a neved?”
Az így válaszolt Neki: „Légió a nevem, mert sokan vagyunk.” És könyörögve kérte Őt, hogy ne űzze ki arról a vidékről. Volt ott a hegy körül a legelőn egy nagy disznócsorda. A démonok azt kérték Tőle: „Küldj minket a disznókba, hadd menjünk beléjük.”
Jézus mindjárt megengedte nekik.
A tisztátalan lelkek kimentek és megszállták a disznókat.
Erre a kétezernyi csorda a meredekről a tengerbe rohant, és belefulladt a tengerbe.
Akik legeltették azokat, elfutottak, s hírül vitték ezt a városba és a falvakba.
Az emberek kimentek, hogy lássák, mi történt. Jézushoz érve látták, hogy az ördögseregtől megszállott felöltözve, ép ésszel ül, és félelem fogta el őket.
A szemtanúk pedig elbeszélték nekik, hogy mi történt az ördöngössel és a disznókkal.
Ezért kérni kezdték Őt, hogy távozzék el a határukból. Amikor beszállt a bárkába, az ember, aki megszállott volt, kérte Őt, hogy vele mehessen.
De Jézus nem engedte meg neki, hanem így szólt: „Menj haza a tieidhez, és hirdesd nekik, milyen nagy dolgot művelt veled az Úr, és hogyan könyörült meg rajtad!” Az el is ment, és elkezdte hirdetni a Tízvárosban, hogy Jézus milyen nagy dolgot cselekedett vele. És mindenki csodálkozott. (Mk5,1-20)

* Az evangéliumok nem helyszíni tudósítások, hanem hitvallások Jézus kilétéről. A szakasz egésze és részletei is az igehirdetést szolgálják. Mivel a zsidók számára a halottak érintése, a sírok, a vér és a disznók is mind tisztátalanoknak számítottak, így az evangelista, ezek együttes szerepeltetésével kihangsúlyozza a garadai megszállott nyomorúságos és emberhez méltatlan helyzetét. A fokozás, a hasonló jelentéstartalmú elemek halmozása, mint retorikai elem, gyakran szerepel együtt az evangéliumokban, itt Jézus irgalmát és isteni erejét hivatott hangsúlyozni. A teljes Evangélium, mind a négy evangélista, de ez a szakasz különösen is, úgy mutatja be Jézust, mint aki képes arra, hogy bármilyen, még a legnagyobb nyomorúságból is kimentsen bennünket. Ő azért jött, hogy helyreállítsa az emberi méltóságot, és tanítványait is ezért küldi el az egész világra. Krisztus Testének az Egyháznak is ez a feladata, hogy Isten emberszerető jóságának jeleként dolgozzon és szolgáljon az emberhez méltó életért a bűn és a nyomorúság ellen.

 

elv15.gif Éppen ezért minden igyekezetetekkel legyetek rajta, hogy hitetek megteremje az erényt, az erény a tudást,  a tudás a magatok fölötti uralmat, a magatok fölötti uralom a jóban való kitartást, a jóban való kitartás a vallásos érzületet, a vallásos érzület a testvériességet, a testvériesség pedig a szeretetet.  Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem marad Urunkra, Jézus Krisztusra vonatkozó ismeretetek hatástalan és meddő. ( 2 Pét 1, 5-8 )

 

Ima hazánkért, nemzetünkért :

Mennyei Atyánk, mindenható Istenünk, színed elé járulunk, Benned bízva és Hozzád könyörögve kicsiny nemzetünkért. Már nem szabadságharcot folytatunk, élet-halál küzdelem a tét. Dávid és Góliát. Dávid szembe mert szállni Góliáttal és győzött, mert Te, Urunk, vele voltál. Mi is ezzel a hittel álltunk és állunk a harcban, hisszük, hogy számíthatunk a Te segítségedre. Hálásak vagyunk, hogy erős, állhatatos, kipróbált hitű vezetőket adtál nemzetünknek. Segítsd őket, segíts minket Szent lelked erejével, mert Tiéd az ország, a hatalom, és a dicsőség. Mindörökké. Amen.

 

 

Heti fohászunk :

Maradj velünk , Uram!

12.gif

 

Szerző: Baráthnő  2012.01.30. 08:04 Szólj hozzá!

Címkék: isten jézus hit ima napi evangélium bibliai idézet ima minden napra heti fohász ima országunkért nemzetünkért ima hétfőre

A bejegyzés trackback címe:

https://barathno.blog.hu/api/trackback/id/tr613973081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása