Legyetek hát okosak és éberek, és imádkozzatok! (1 Pét 4, 7b )
Urunk bemutatása - Gyertyaszentelő Boldogasszony -

 Az ószövetségi törvény szerint az újszülöttet el kellett vinni az Úr szentélyéhez, hogy ott bemutassák az Úrnak. Az elsőszülött fiúk bemutatása a 40. napon történt, s őket meg kellett váltani a templom szolgálatától is (Kiv 13,1-2; Lev 17,1-4). Jézus bemutatását a Lk 2,22-38 írja le. A lányokat 70 napos korukban mutatták be.

MAI EVANGÉLIUM :
Mikor pedig elteltek a tisztulás napjai, Mózes törvénye szerint felvitték őt Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvényében írva van: ,,Minden elsőszülött fiúgyermek az Úrnak legyen szentelve' [Kiv 13,2.12], és hogy áldozatot mutassanak be, amint az Úr törvénye mondja: ,,Egy pár gerlicét vagy két galambfiókát' [Lev 12,8].
Élt pedig Jeruzsálemben egy ember, Simeon volt a neve, igaz és istenfélő férfiú, aki várta Izrael vigasztalását, és a Szentlélek volt benne. A Szentlélek kijelentette neki, hogy halált nem lát, amíg meg nem látja az Úr Felkentjét. Ekkor a Lélek ösztönzésére a templomba ment.
Amikor szülei bevitték a gyermek Jézust, hogy a törvény szokása szerint cselekedjenek vele, karjaiba vette őt, és Istent magasztalva így szólt:
,,Most bocsátod el, Uram, szolgádat a te igéd szerint békességben, mert látták szemeim a te megváltásod [Iz 40,5], melyet minden nép színe előtt készítettél [Iz 52,10], világosságul a pogányok megvilágosítására [Iz 42,6; 49,6] és dicsőségére népednek, Izraelnek' [Iz 46,13]. Apja és anyja csodálkoztak mindazon, amit róla mondtak. Simeon megáldotta őket, anyjának, Máriának pedig ezt mondta:
,,Íme, sokak romlására és feltámadására lesz ő Izraelben; jel lesz, melynek ellene mondanak; és a te lelkedet tőr járja át -- hogy nyilvánosságra jussanak sok szív gondolatai.'
Volt egy Anna nevű prófétaasszony is, Fánuel leánya, Áser törzséből. Nagyon előre haladt már napjaiban, miután férjével hét esztendeig élt szüzessége után; nyolcvannégy éves özvegy volt, és nem vált meg a templomtól, böjtöléssel és imádsággal szolgált ott éjjel és nappal.
Ő is odajött ugyanabban az órában, dicsérte az Urat, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Izrael megváltását. Miután mindent elvégeztek az Úr törvénye szerint, visszatértek Galileába, az ő városukba, Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött, telve bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt vele.( Lk 2, 22-40 )

A mai napon, Urunk bemutatásának ünnepén, arra emlékezünk, hogy negyven nappal Jézus születése után a gyermeket a vallási törvény szerint bemutatták Istennek a jeruzsálemi templomban. Az ünnep evangéliumának szövegében kulcsfontossága van a látás szónak. Simeon ígéretet kapott, hogy „nem lát halált” egészen addig a napig, amíg nem „látja a Fölkentet”. Amikor pedig karjába vehette a gyermek Jézust, hálát ad Istennek, mert „látták szemei a Szabadítót”. Mindannyiunk szívében ott él az Isten-látás vágya. Mária, aki egykor karjában vitte gyermekét a templomba, hogy bemutassa Istennek, most nekünk hozza el Jézust, felénk tartja, hogy láthassuk a Megváltót. Mária Jézust nyújtja a gyermekeknek, a fiataloknak, a felnőtteknek és az időseknek. Nem kell félve eltakarnunk az arcunkat! Nem kell rettegnünk attól, hogy mi történik, ha találkozunk Istennel! Hiszen nem ítélkezni jön, hanem hogy szabadulást hozzunk nekünk. Ő a mi Megváltunk, Ő a mi világosságunk! (Horváth István Sándor)

elv15.gif Főpapunk nem olyan, hogy ne tudna együttérezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban ment maradt.Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónjához, hogy irgalmat találjunk, és kegyelmet kapjunk, amikor segítségre szorulunk. (Zsid 4, 15-16 )

Jézus bemutatása.jpg

     

   Simeon éneke:
Bocsásd el most Uram, szolgádat szavaid szerint békességben !
Hiszen már meglátták szemeim , akit küldtél, az Üdvözítőt.
Őt adtad számunkra csodájára minden népnek,
hogy fényeskedjék az egész világnak,
mint választott néped dicsősége. ( Lk 2, 29-32)

Imádjuk Üdvözítőnket, akit bemutattak a templomban, és kérjük tőle :

Urunk, add, hogy meglássuk az üdvösséget !

Üdvözítő Krisztus ! Te vagy a népeket megvilágosító fény
- világosítsd meg azokat, akik még nem ismernek, hogy higgyenek benned, az igaz Istenben !

Urunk, add, hogy meglássuk az üdvösséget !

Megváltónk, Te vagy néped dicsősége
- magasztald fel Egyházadat a nemzetek között !

Urunk, add, hogy meglássuk az üdvösséget !

Jézus, utánad vágyakozott minden nép, a Te üdvösségedet látta az igaz Simeon
- vezess minden embert az üdvösségre !

Urunk, add, hogy meglássuk az üdvösséget !

Urunk, bemutatásodkor a fájdalom tőrét jövendölték édesanyádnak, Máriának
- erősítsd meg azokat, akik szolgálatodban megpróbáltatásokat viselnek el !

Urunk, add, hogy meglássuk az üdvösséget !

Krisztus, szentek boldogsága, téged látott meg halála előtt Simeon, ahogyan arra buzgón vágyakozott
- mutasd meg örökre magadat azoknak, akik haláluk után látásodra szomjaznak ! Amen.

Heti fohászunk :

Maradj velünk, Uram !

12.gif

* Talán a „Találkozás” elnevezés a legtalálóbb erre az ünnepre hiszen ebben az ünnepben találkozik az Ó és Újszövetség, a Törvény és az Evangélium, hiszen a keresztény értelmezés szerint az Ószövetség értelme az Újban tárul föl, az Újszövetség pedig benne gyökerezik az Óban. A Törvény értelme Jézus Krisztusban, az Ő személyében és sorsában tárul föl és teljesedik be. Ugyan akkor ebben az ünnepben, a gyertyaszentelés szimbólumában találkozik a pogányság és a kereszténység is.

A magyar népi kalendáriumban Gyertyaszentelő Boldogasszony idő- és termésjóslásai szerint a hátralévő tél negyvenes rámutatónapja. A naphoz fűződő, medvét emlegető népies időjóslások forrása alighanem egy középkori latin sentencia: Sole micante Maria purificante: Maius erit frigus, quam ante, 'Ha Gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz mint előtte'.

Szerző: Baráthnő  2012.02.02. 00:37 Szólj hozzá!

Címkék: evangélium találkozás fohász szűz mária napi evangélium gyertyaszentelő bibliai idézet ima minden napra ima csütörtökre heti fohász

A bejegyzés trackback címe:

https://barathno.blog.hu/api/trackback/id/tr514043111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása