-évközi idő-                                               Imádkozzunk szüntelenül                           

Árpádházi Szent Margit napja

 

NAPI EVANGÉLIUM :

Akkor hasonló lesz a mennyek országa a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásaikat és kimentek a vőlegény elé. Öt közülük ostoba volt, öt pedig okos. Az ostobák ugyanis, amikor fölvették lámpásaikat, nem vettek magukhoz olajat. Az okosak viszont lámpásaikkal együtt olajat is vittek edényeikben. Mivel a vőlegény késett, mindnyájan elálmosodtak és elaludtak. Éjfélkor aztán kiáltás támadt: ,,Itt a vőlegény, gyertek ki elébe!'' Ekkor a szüzek mindnyájan fölkeltek és rendbehozták lámpásaikat. Az ostobák ekkor így szóltak az okosakhoz: ,,Adjatok nekünk az olajotokból, mert lámpásaink kialszanak.'' Az okosak ezt válaszolták: ,,Nehogy ne legyen elég se nekünk, se nektek, menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak.'' Amíg azok elmentek vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Az ajtót bezárták. Később megjött a többi szűz is. Azt mondták: ,,Uram, uram! Nyiss ki nekünk!'' De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek: nem ismerlek titeket.
,, Legyetek tehát éberek, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát.

Olaj a lámpásba Jézus példabeszédében (Mt 25,1-13) megdicsérte az okos szüzeket, mert virrasztva várták a vőlegényt, és előrelátóan olajat is vittek magukkal.
Szent Margit ilyen okos szűz volt, aki tudott virrasztva várni Isteni mesterére és olaja is volt, ami kitartott a vőlegény megérkezésig. IV Béla lánya volt, 1242 körül született egy vészterhes időben, amikor a tatárok szorongatták az országot. Szülei ekkor Istennek ajánlották. Majd később Margit részéről tudatos döntéssé lett, és most már szülei ellenkezését is kiváltva kitartott a kolostori élet mellett. XII Piusz pápa a szenté avatáskor ezt mondta róla: „Margit abból az Árpád-házi királyi családból, amely csupán a 13. században egymaga még négy, az életszentségben kiemelkedő nőt adott Isten Egyházának…… Margit a kolostorban tanulékony, készséges nemes lelkületével tűnt ki…. Mindig az alacsonyrendű szolgálatokra áhítozott. A söprésben, szennyes helyek takarításában, konyhai munkában, nehéz terhek cipelésében lelte örömét. Szívesen ápolta a betegeket.” Joggal kérdezhetjük, hogy ez a törékeny lány honnan merített erőt ekkora hősiességhez? Szintén a szenté avatási periratban találunk választ erre a kérdésre: „Szívesen imádkozott az eucharisztikus színekben rejtőző Jézus Krisztus előtt, vagy a feszület előtt naponta hosszú órákon át, szívét kiöntve.”
Megkeresztelésünk alkalmával szüleink bennünket is Istennek ajánlottak, Isten kedves gyermekévé lettűnk. Ugyanakkor a Krisztus követésünk, tudatos döntésünk függvénye. Van lámpásunk, amivel az urat várhatjuk, de olajat is kell bele öntenünk. Ez az olaj pedig a keresztény élet cselekedetei.
Keresztény életünkből nem hiányozhat az áldozatok vállalása. E-nélkül olyanok vagyunk, mint a balga szüzek, amelyek nem tudtak virrasztva várni urukra.
A szentségi Jézussal való találkozásunk erőforrás.
Az Egyház az evangélium szavaival hív bennünket: „Itt a vőlegény menjetek ki elébe”
Az egyház ma azt is megengedi, hogy naponta két alkalommal is szentáldozáshoz járulhatunk. Ennek feltétele, hogy a második szentmisén elejétől a végéig részt kell vennünk. Rendkívüli alkalommal, mint pl. lelkigyakorlat alkalmával két szín alatt is áldozhatunk. Szent Margithoz hasonlóan imádkozzunk mi is szívesen a szentségi Jézus előtt, és öntsük ki neki szívünket, azzal a bizalommal, hogy nála meghallgatásra talál az imánk. (forrás:http://bojtemihaly.blogspot.com/2010/01/olaj-lampasba.html)

arpadhazi_szent_margit_1007472_8743.jpg

 

elv15.gifHova ment Szerelmed, asszonyoknak gyöngye ?  Hová lett Kedvesed? Hadd keressünk veled!
Szerelmesem lement a kertjébe, a balzsamágyakhoz, hogy élvezze kertjét, és liliomot szedjen. Én a kedvesemé vagyok, s ő az enyém. (Én 6, 1-3)

elv15.gif Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az Ő követői, és éljetek szeretetben, ahogy Krisztus is szeretett minket és odaadta magát értünk jó illatú áldozati adományként az Istennek. (Ef 5, 1-2 )

 

 

 

Hálát adok, Neked, Uram Jézus, hogy utat készítettél számunkra az örök életbe!
Hálát adok Neked, hogy hívsz minket erre az útra és hogy Te magad is útitársunk vagy!
Köszönöm Neked mindazokat, akik előttünk járnak, és  segítenek bennünket!
Hálát adok Neked Egyházad apostolaiért, szentjeiért, papjaiért, és egész hívő népedért!  Amen.

 

Könyörgés :
Urunk, Istenünk, tied a nappal és tiéd az éjszaka.

Add, hogy szívünkben mindenkor ott maradjon az igazság napja, és eljussunk a világosságra, amelyben lakozol. A mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki veled él és Uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten örökkön - örökké. Amen.

 

Heti fohászunk:

Szelíd és alázatos szívű Jézus, alakítsd szívemet a Te szíved szerint !

 

égő szív.jpg

Szerző: Baráthnő  2012.01.18. 01:39 Szólj hozzá!

Címkék: vallás isten jézus evangélium ima fohász hála napi evangélium bibliai idézet ima minden napra Árpádházi Szent Margit

A bejegyzés trackback címe:

https://barathno.blog.hu/api/trackback/id/tr663555263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása