- évközi idő-                  Legyetek hát okosak és éberek, és imádkozzatok!(1 Pét 4, 7b )
Szent Balázs napja

MAI EVANGÉLIUM :

Heródes király is hallott róla, mert a neve ismert volt már. Azt mondták: ,,Keresztelő János támadt fel halottaiból, azért működnek benne a csodatévő erők.' Mások pedig így szóltak: ,,Illés ő.' Ismét mások azt mondták: ,,Próféta ez; mintha egy lenne a próféták közül.' Ezeket hallva Heródes így szólt: ,,János, akinek a fejét vetettem, az támadt fel a halálból.' Heródes ugyanis parancsot adott és elfogatta Jánost. Megkötöztette őt a börtönben Heródiás miatt, aki a testvérének, Fülöpnek volt a felesége, de ő feleségül vette. János ekkor azt mondta Heródesnek: ,,Nem szabad a testvéred feleségét elvenned.' Ezért aztán Heródiás ármánykodott ellene, és meg akarta őt ölni, de nem tudta. Heródes ugyanis tartott Jánostól. Tudta róla, hogy igaz és szent férfiú, figyelt szavaira, sok dologban hallgatott rá, és szívesen hallgatta őt. Egyszer azonban, amikor Heródes a születésnapján lakomát rendezett országa nagyjainak, ezredeseinek és Galilea előkelőségeinek, bement Heródiás lánya és táncolt nekik. Ez nagyon tetszett Heródesnek és az asztaltársaságnak. A király erre azt mondta a lánynak: ,,Kérj tőlem, amit csak akarsz, és megadom neked.' Meg is esküdött neki, hogy: ,,Bármit kérsz, megadom neked, akár az országom felét is!' [Eszt 5,3]. Az kiment és megkérdezte anyjától: ,,Mit kérjek?' Az így szólt: ,,Keresztelő János fejét.' Erre nagy sietve bement a királyhoz és előadta kérelmét: ,,Azt akarom, hogy rögtön add nekem egy tálon Keresztelő János fejét.' A király elszomorodott, de az esküje és az asztaltársak miatt nem akarta kedvét szegni. Rögtön elküldte a hóhért, megparancsolta, hogy hozzák el a fejét egy tálon. Az lefejezte a tömlöcben, elhozta a fejét egy tálon, és átadta a lánynak, a lány pedig odaadta anyjának. Amikor a tanítványai megtudták ezt, eljöttek, elvitték a testét és sírba helyezték. (Mk 6,14-29)

* Az, hogy mi a véleményünk, teljesen lényegtelen szempont, hiszen helyzetenként változik, így csak árulkodó, de nem jellemző. Ami jellemez minket, azok az elveink, a meggyőződésünk, az, amit igaznak tartunk. Heródesnek csak véleménye van, vagy inkább ötletei vannak Jézusról, amiből semmi sem következik az életére nézve. Mind ez lényegtelen és érdektelen, de árulkodik a lelkiismeret furdalásáról, az önvádról, ami a tettei következménye, és amitől nem tud szabadulni, mert kéretlenül is ott van, hiszen megölette Keresztelő Jánost. Érdekes megfigyelni a bűn természetét: a gyávaság, ami az emberi véleményekre van tekintettel, és elfelejtkezik az Isten törvényéről, arra indítja Heródest, hogy esküjére hivatkozva (amit Istennek tett), lefejeztesse Keresztelő Jánost. Heródiás viselkedésében pedig, a Biblia jól szemlélteti hová vezet a gyűlölet és sértett hiúság, mert ami a lélekben megfogan, az előbb utóbb megtestesült. A szívben kezdődő harag testet ölt, csak idő és alkalom kérdése, mikor tesz bárkit gyilkossá. Ezért kell tisztán tartani a gondolatainkat és vágyainkat.

Tiszta szívet teremts bennem, Istenem ; új és erős lelket önts belém !

elv15.gif Rosszért rosszal senkinek ne fizessetek ! Hiszen írva van: Enyém a bosszú, én majd megfizetek - mondja az Úr. Sőt, ha ellenséged éhezik, adj neki enni, ha szomjazik, adj neki inni. Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval.(Róm 12, 17a, 19b-21 )


Életem Ura, és Uralkodója!
ne engedd hozzám
a jóravaló restség,
könnyelműség, pénzvágy
és megszólás szellemét!
Ajándékozd inkább szolgádnak
a józanság, alázatosság,
állhatatosság és szeretet lelkét!
Igen, Uram, Királyom! Add meg, hogy megismerjem bűneimet,
és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy örökkön-örökké.
Ámen. ( Szent Efrém )

Odaadás:
Atyám, reád bízom magamat, tégy velem, amit akarsz! Bármit teszel is velem, köszönöm neked. Kész vagyok mindenre, elfogadok mindent. Csak teljesedjék akaratod rajtam és minden teremtményeden, semmi másra nem vágyom, Istenem!( Charles de Foucauld)

Könyörgés :
Urunk, Jézus Krisztus,a világ üdvösségéért a nap harmadik órájában vittek a keresztre feszítés kínszenvedésére. Esedezve kérünk, segíts, hogy elkövetett bűneinkre mindig bocsánatot találjunk nálad, a jövőben pedig őrízz meg minket minden rossztól. Aki élsz és uralkodol mindörökkön - örökké. Amen.

Heti fohászunk :

Maradj velünk, Uram !

12.gif

Szent Balázs az örményországi Sebasta vértanú püspöke volt. A legenda szerint megmentette egy gyermek életét, akinek egy halszálka akadt a torkán. Torokbajok elleni közbenjáróként tisztelik. Ennek emlékére van a Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a pap két gyertyát tart a hívők álla alá és e szavak kíséretében: "Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más bajtól" - megáldja őket.

Szerző: Baráthnő  2012.02.03. 00:13 Szólj hozzá!

Címkék: evangélium könyörgés odaadás napi evangélium bibliai idézet ima minden napra heti fohász ima péntekre

A bejegyzés trackback címe:

https://barathno.blog.hu/api/trackback/id/tr134051028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása